Iskolánk honlapja a www.slamimohacs.hu címre költözött!

A színművészet-bábművészet tagozat 2004-ben kezdte meg működését. Kezdetben a drámajáték mellett bábjáték csoportok is működtek. A 2007 évi minősítések után három színjáték-drámajáték csoport maradt. Köveskuti Péter, Szabó Zoltánné, Szántó Márta a tanszak tanárai. A 2011-2012-es tanévben a tanszakon 4 csoport működik.

Köveskuti Péter drámapedagógus, népművelés-történelem szakos tanár
A 2004-2005-ös tanévben a BMÖ Radnóti Miklós Szakközépiskolájában és Szakiskolájában kezdte meg a tanítást középiskolásokkal. Első bemutatkozásuk az iskola udvarán elhelyezett Radnóti dombormű felavatásán volt egy a költő verseiből összeállított műsorral. Még ebben, majd a következő két tanévben is ők készítették el az iskola szalagavatójának irodalmi műsorát. Szép sikerrel szerepeltek a 2006-évi Megyei Pedagógus Napi Ünnepségen, majd a Sportmalom avatójával egybekötött Megyei Tanévnyitó Ünnepségen is. A 2007-2008-as tanévtől a csoport a Schneider székhelyén tartja foglalkozásait, időközben a Kisfaludy Gimnázium diákjaival kiegészülve. Az elmúlt három évben hagyományosan ez a csoport adta a Költészet Napja alkalmából a városi ünnepi műsort. 2006-ban: Vallomás a hazáról, 2007-ben: Húsz vers jóságról, szeretetről és szerelemről, 2008-ban: Magyar költőnők versei öt női hangra és egy gitárra címmel. E műsorok szervesen illeszkednek a Schneider Lajos Művészeti Napok 2005-ben elindított programjába is. A 2009-es Költészet Napjára az immár 5. évfolyamos csoport Húsvét előtt címmel készített új műsort.
A csoport tagjai több versenyen szerepeltek eredményesen: Takács Mónika Megyei Radnóti Versmondó Verseny VI. helyezés, Pusztai Judit - Wass Albert Városi Versmondó verseny I. helyezés, megyei döntő, Bonyár Rita - Wass Albert városi versmondó verseny különdíj, megyei döntő, Kazinczy Szépkiejtési Verseny megyei I. hely, országos döntő-Győr, országos anyanyelvi verseny, országos döntő-Sátoraljaújhely, különdíj, Szegő Ilona – Wass Albert Városi Versmondó verseny I. helyezés, megyei döntő,
A 2008-2009-es tanévben Köveskuti Péter alsó tagozatos gyermekekkel első osztályos kezdő csoportot indított, jelenleg is velük dolgozik. A csoport rendszeresen részt vesz az intézményünk által szervezett területi Színjátszó Találkozón. 2009-ben arany minősítést kaptak Weöres Sándor Magyar etűdök című szerkesztett műsorukért, 2010-ben ezüstöt érdemeltek Weöres Sándor: Csalóka Péter előadásukkal, míg 2011-ben újra aranyat nyertek A rózsaszín kalap című színdarabbal.

Szabó Zoltánné Kazinczy díjas magyar tanár, drámapedagógus több évtizede foglalkozik színjátszással.
Minden évben 3 csapattal indult a városi, később megyei, azt követően a Weöres Sándor Színjátszó versenyeken. Így szinte nem is lehet követni, hány mesejátékot, és más színdarabot adtak elő a gyerekek. A 2007-2008-as tanév az első, amikor „csak” két csoporttal indult a VI. Mohácsi Területi Színjátszó találkozón. Mindkettő arany minősítést kapott, a játszók pedig kiváló alakításaikért 7 különdíjban részesültek.
Szabó Zoltánné tagja a Drámapedagógiai Társaságnak, ezáltal folyamatosan képzi magát, hiszen mindig értesül a legújabb és legaktuálisabb témákról, eseményekről. A színjátszás mellett párhuzamosan nyelvműveléssel is foglalkoznak csoportjában. A beszédgyakorlatok és beszédtechnika fejlesztése elsődleges a munkájukban, s jól kamatoztatják színjátszó tevékenységükben. Szabó Zoltánné régóta tagja az Anyanyelvápolók Szövetségének is. Csoportjaival a Beszélni nehéz mozgalomban is eredményesen tevékenykednek, mi sem bizonyítja jobban, hogy nagyon sok alkalommal Kazinczy jutalomban részesítette a csoportokat Deme László professzor és a Kazinczy kuratórium. A 2008-2009-es tanévben a „kicsik” csoportja részesült a rangos elismerésben. Megfejtéseiket, amíg lehetett a Kossuth Rádiónak, az utóbbi időben a Magyar Katolikus Rádiónak küldik el. A drámások minden évben indulnak különböző országos pályázatokon: pl. vers- és meseírás, riport- és hangjáték készítés, stb., melyeken szintén szép eredményeket értek el. Ilyen volt a közelmúltban az Országos Székely Népmesemondó Verseny, ahol Németvarga Zsófia, és Vida Kamilla különdíjat kapott és Bódog Dániel is szépen szerepelt. És a legutóbbi kiemelkedő sikerük az AMTAK Kiadó országos gyerekszínjátszás pályázatán elért második helyezésük, amelyet A kiskakas gyémánt félkrajcárja című előadásuk DVD-re felvett változatával érdemeltek ki.
Szabó Zoltánné hozta létre és szervezi meg 2003 óta évente nagy sikerrel a Mohácsi Területi Gyermekszínjátszó Találkozót, melyen alkalmanként 14-16 csoportban mintegy 200 gyermek vesz részt Baranyából és Tolnából. Az elmúlt években két csoportjával sikeresen szerepeltek a Területi Színjátszó Találkozón minden színű – arany, ezüst, bronz - minősítést, számos színészi és tanári különdíjat begyűjtve.

Szántó Márta magyar nyelv és irodalom szakos tanár, bölcsész, a drámapedagógiát a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán végezte 2009-ben.
A Schneider Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény megalakulásakor az újmohácsi Völgyesi Jenő Általános Iskolában kihelyezett oktatás keretében a grafika és népi játék-néptánc mellett megkezdődött a színjáték-drámajáték oktatása is. A 2007-2008-as tanévtől a színjáték-drámajáték oktatása a székhelyen történik. A drámajáték csoportban a különböző dramatikus tevékenységformák, képességfejlesztő gyakorlatok és improvizációs feladatok segítségével a tanulóknak lehetőségük nyílik értelmi és érzelmi képességeik és készségeik fejlesztésére, önkifejezési formáik gazdagítására, egyéni és csoportos kreatív játékok kipróbálására és alkalmazására. A foglalkozásokon a ritmus., beszéd-, és mozgásgyakorlatok, kapcsolatteremtő és bizalom gyakorlatok, improvizációs és fantáziajátékok mellett a növendékek a vers- és prózamondással és a dramatizálással is megpróbálkozhatnak.

Szántó Márta növendékei számos alkalommal bemutatkoztak a nyilvánosság előtt is mesejáték, tánckoreográfia, lucázás, farsangolás, pedagógusnapi köszöntő előadásával. Szerepeltek városi kiemelt ünnepségeken –március 15., és a Völgyesi Jenő Iskola 50 éves jubileumi rendezvényén is. Kiemelkedő teljesítményük a Schneider Lajos Művészeti Napok keretében 2009-ben bemutatott Jancsi és Juliska illetve a 2011. évi A tojás című zenés mesejátékok színpadra állítása. Csoportjaival a Területi Színjátszó Találkozón 2010-ben bronz minősítést, 2011-ben arany és bronz minősítést kapott.
 
Top