Iskolánk honlapja a www.slamimohacs.hu címre költözött!A magyar néptánc oktatás nagyon fontos szerepet játszik a jövő nemzedékének formálásában. A magyar néptánc kultúra megismerése létfontosságú lehet a mai, az embert átlépő világunkban. A közösségben való munka és tanulás, az embertársaink iránt érzett felelősség megtapasztalása eddiginél is nagyobb figyelmet igényel.
A magyar néptánc kultúra a világon egyedülálló kincset rejt magában. Kifejlett, tiszta formát öltött mozgásanyaga, a világ legösszetettebb, legvirtuózabb táncai közé tartozik. Egyedi magyar vonások tiszta képét mutatja meg, melyek évszázadok alatt alakult, változott, fejlődött erre a magas szintre. Kevés nemzet van, aki ilyen magas fokon felgyűjtötte, rendszerezte, és tovább adásra előkészítette önmaga táncos kincsét. A Magyar Tudományos Akadémia Archívum Európa egyik legjelentősebb ilyen jellegű gyűjteménye. Célja főleg a magyarság tánchagyományára vonatkozó dokumentumok (filmek, fotók, szöveges információk, zenei felvételek) gyűjtése és kutatása. Emellett a kutatás figyelme kiterjed a Kárpát-medencében élő más népek táncaira is. Különösen jelentősek a cigány, a román, a szlovák, és számottevőek a délszláv, a kárpáti lengyel és a német táncokra vonatkozó gyűjtések.

A szak célja a pedagógiai program állttal előírt táncanyagok, illetve hozzá tartózó ismeretek, mint a népdalok megismerése, a folklorisztikai ismeretek megszerzése, tánctörténet, kinetográfiai ismeretek megszerzésén felül, ennek az életformának a megismertetése.

A szakon 100-120 növendék tanul, Mohácson, Lippón, Sátorhelyen, illetve Újmohácson. Az alapfokú oktatás 6 évig tart, utána továbbképzés muködik. Jelenleg minden évfolyamon működik csoportunk, továbbképző évfolyammal együtt.

Az együttesek megyei versenyek rendszeres és eredményes résztvevői. A kistérségben lévő kulturális rendezvényeken való szerepléseken felül, több eloadást adtunk az országban, külföldön egyaránt.

Külföldi utakon vettünk részt Horvátországban, Szerbiában, Romániai Aranyosgyéresen, a román tengerparti Costanta városában.

Nyaranta tánctáborban foglakoztatjuk a táncos növendékeket a Sátorhelyi Néptáncegyüttes táborában, a Sátorhelyi Folkmuhelyben. Rendszeresen szerepelünk a Mohácsi Nemzetközi Néptánc Fesztiválon.

Éves szinten rendszeresen tartunk gyermek játszó-és táncházat.

Az eloadások száma a szakon, éves szinten közel 50 fellépés. A táncosok néptáncos viseletét folyamatosan fejlesztve, az iskola biztosítja.

Az eredeti táncanyagok mellett, tematikus tánc koreográfiák is készülnek, melyek nagy sikert aratnak a szakmai versenyeken.

A néptánc szak szakmai vezetését Kiss Gábor táncos, koreográfus, Magyar Táncmuvészeti Főiskolát végzett pedagógus végzi.
 
Top