Iskolánk honlapja a www.slamimohacs.hu címre költözött!



Soós János népi iparművész az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon tette közzé, hogy nehéz sorsú, szegénységben élő családok tehetséges gyermekeinek citerákat készít ajándékba. A hangszerkészítő mester így fogalmazott a felhívásában: „A gyermekek olyan tevékenységeken keresztül fejlődnek leginkább, amiben örömüket lelik. A Magyar népi hangszerek közül, a Citera az egyik legkönnyebben elsajátítható hangszer, azaz viszonylag hamar lesz sikerélményük, mindemellett közvetve-közvetlenül, a szociális érettséget is magas fokon befolyásolja, illetve javul az iskolai teljesítményük. A citera mint népi hangszer, fontos szerepet játszik a nemzeti identitás fejlődésében. A népzenei nevelés befolyásolja a jellem kialakulását, pozitív lelki, intellektuális hatásai vannak. Ezért tartom fontosnak, hogy minél több gyermek részesüljön népzenei oktatásban.”

Felhívására döbbenetes számú, 317 ajánlást kapott, ekkor úgy döntött, hogy a tervezett 3 db hangszer helyett hatot adományoz. A pályázók között volt Horváthy Lenke tanárnő is aki éppen azon munkálkodik, hogy meghonosítsa a Schneider Művészeti Iskolában a citera játékot, ő egyik növendékét, Alabert Kiarát, ajánlotta a hangszerkészítő népművész figyelmébe. Nos, Soós Jánost meghatotta a szívhez szóló levél és elkészítette a hetedik citerát is.

Április 5-én a Schneider Művészeti Napok kiemelkedő rendezvényén, a Schneider Lajos nyomában című neves népművészek közreműködésével megrendezett folklór estjén került átadásra a hangszer, nagy meglepetést okozva Kiarának, s a jelenlévő családjának és a közönségnek.

Maga a citera gondosan kivitelezett, szépen díszített, gyönyörű hangú mestermű. A kedves ajándékozó mester masszív tokban, pengetővel, emléklappal ellátva nyújtotta át megilletődött új tulajdonosának a citerát.

A népi éneket tanuló kislány azóta még motiváltabb a zenetanulásban. Elhatározta, hogy népzenész és citera tanár lesz felnőtt korában. Van rá esélye, hiszen a Park Utcai ének-zene tagozaton és a Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskolában eddig is szorgalmasan, lelkesen tanult.









KP
 
Top